foto: Darryl Atema, 2014, Scenefoto, Theater Zuidplein.

Hijabi Monologen NL

Een zeldzame stem in het theater

De productie van Hijabi Monologen Nederland in 2012-15 bracht een fantastische mix van vrouwen, moslims en niet-moslims, uit alle lagen van de bevolking en meerdere culturele achtergronden samen.

Pionieren
Foto’s Poster: Sander Stoepker

In 2012 werd Rajae El Mouhandiz door de British Council benaderd om de Europese première van The Hijabi Monologues in Dublin bij te wonen, samen met een grotere groep in de EU gevestigde deelnemers. Later vond een reeks ontmoetingen plaats met het Amerikaanse team achter The Hijabi Monologues in Dublin en Brussel, met de vraag om een lokale versie van de theaterproductie te ontwikkelen. Rajae ging het avontuur aan en investeerde haar volledige beurs van de British Council om de fondsenwerving van een Nederlandse versie te betalen. British Council sponsorde ook de eerste Nederlandse productiebijeenkomsten met de partners, het artistieke team en het productie team.

Een stukje geschiedenis geschreven

In 2013 ging de productie van start, ondersteund door partners Theater Zuidplein, artistiek leider Rajae El Mouhandiz en de British Council. Gevolgd door een reeks audities en workshops die plaatsvonden in Amsterdam en Rotterdam. Onder hen waren drie generaties Nederlandse moslima’s die voor het eerst in Nederlandse geschiedenis samen auditie deden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en theater Zuidplein.

De deelnemers namen een schat aan ervaring mee uit de kunsten, uit het bedrijfsleven, onderwijs en gezondheidszorg. Sommigen waren storytellers, anderen leidden een eigen organisatie of waren bezig met een masterstudie, en weer anderen waren moeder, oma of mantelzorgers. Iedereen had een onvermoeibaar enthousiasme voor de Hijabi Monologen NL en een sterk verlangen om betrokken te zijn en hun eigen verhalen te delen.

Co-creatie en authentieke verhalen

De Hijabi Monologen Nederland bestond uit verschillende monologen van en over islamitische vrouwen die in het dagelijks leven een hijab (hoofddoek) dragen. De monologen waren gebaseerd op waargebeurde verhalen van vrouwen met verschillende culturele achtergronden. Alle verhalen speelden zich af in Nederland. De verhalen inspireerden, raakten, deden je verbazen, motiveerden, zetten je aan het denken, lieten je lachen, huilen en op adem komen. Vanwege de herkenbaarheid, maar ook omdat het een ander licht wierp op het huidige beeld van moslima’s in veel media en kunst- en cultuuruitingen. Tijdens de ervaring van Hijabi Monologen Nederland werd het vrouw-zijn in al haar facetten gevierd.

Oorsprong in de VS

Hijabi Monologues werd oorspronkelijk ontwikkeld in de Verenigde Staten in 2006, naar een idee van Sahar Ullah (ook artistiek leider), Zeenat Rahman en Dan Morrison. Tijdens het wereldtournee werd deze succesvolle show geproduceerd door Avery Willis Hoffmann (www.HijabiMonologues.com).

In de media

Hijabi Monologen Nederland heeft in 2014 en 2015 veel media-aandacht gekregen. Er is onder andere aandacht besteed aan het project in/bij Trouw, PauwDWDD, IKONHUIS  en op Radio 5. Ook de Theaterkrant schreef een geweldige recensie over de voorstelling: ” Eigenlijk is de voorstelling een pamflet, een gebalde vuist in de lucht, die uiteindelijk een hand wordt om te schudden. Om kennis te maken, om elkaar te leren kennen. En dit maakt Hijabi monologen misschien wel één van de meest relevante én noodzakelijke voorstellingen van dit moment.”

Gouden C nominatie

Fonds Cultuurparticipatie nomineerde de productie voor een Gouden C. vanwege haar impact op de cultuursector en maatschappij. Op 18 mei 2015 was Hijabi Monologen Nederland voor de allerlaatste keer te zien in Theater Dakota, Den Haag. Deze avond is een live registratie opgenomen door NPO Spirit.

Doro Siepel (RIP)

Doro Siepel die in 2013 dit avontuur met Rajae en later met het team en spelers aandurfde, overleed kort daarna. Zij gaf tijdens haar ziekbed aan dat de Hijabi Monologen NL een kroon op haar werk in de cultuursector was.