Foto: Jan Boeve / De Balie

Over de kracht van kunst, vrijheid, vergeving en verlichting.

Operation Freedom: Mohamedou Ould Slahi

Soms is kunst een krachtiger instrument dan we denken. Vooral als het gaat om het verdedigen van mensenrechten. Vanaf mei 2019 initieerde Rajae het naar Nederland halen van schrijver Mohamedou Ould Slahi (The Mauritanian), die 14 jaar lang onterecht gevangen zat in Guantanamo Bay. Eerst benaderde ze de directeur van de Balie, die enthousiast reageerde en in 2020 deed zich een kans voor, aangezien NITE/Club Guy & Roni graag mee wilden werken aan dit initiatief. Vanaf 2020 bemiddelde ze tussen NITE/Club Guy & Roni, Mohamedou en de Balie in dat traject. Eind 2021 mocht Mohamedou naar Nederland komen als artist in residence van beide BIS instellingen. Daarmee werd een diplomatieke blokkade op zijn paspoort doorbroken en dmv kunst, Mohamedou's ruimte om veilig en vrijuit over zijn ervaringen te spreken, mogelijk gemaakt.

Trailer: The Mauritanian, gebaseerd op Mohamedou’s boek; Guantanamo Diary.

Mohamedou’s artistieke ontwikkeling in Nederland

NITE/Club Guy & Roni heeft de dansvoorstelling Freedom gemaakt. Mohamedou heeft het stuk geschreven. Freedom is lovend ontvangen in theaters in Nederland, in Duitsland, Korea en speelt binnenkort in Frankrijk. Ook is er een educatieve versie van Freedom gemaakt voor scholen i.s.m. vluchtelingen theater community Babaddaar. Voor De Balie cureert Mohamedou een serie gesprekken over vrijheid, vergeving en verlichting. Mohamedou heeft inmiddels een PAX Vredes Duif gewonnen. Deze is op 21 september 2022 uitgereikt. Ook heeft hij een Emmy award gewonnen voor zijn documentaire. Inmiddels is ook zijn werkvergunning verlengd en op 16 November werd hij in het Europarlement verwelkomd, om te spreken over zijn ervaringen en om zijn film te vertonen.

Meer weten?