Foto credits: Anna Watson - Femi Dawkins, Rites Of Passage, 2023, Gagosian Gallery, Britannia Street.

Ellae & Amsterdam Art Week nodigen je uit voor: Neo-Expressionisme: Amsterdamse Kronieken van Femi Dawkins

Solo Tentoonstelling & Randprogramma Amsterdam Art Gallery – Capital C. 31/05/23 – 04/06/23.

Als kind van de diaspora en haar migratiebewegingen reist Femi Dawkins door tussenwerelden. Met zijn neo-expressionisme en afro-surrealisme brengt hij de tijdgeest keer op keer in beeld en daagt deze tegelijkertijd uit. Hij vindt zijn inspiratie in zowel de bovenstroom als de verhulde onderstroom van cultureel maatschappelijk gedrag en verguld die beweging in levendige kleuren en gedurfde beeldtaal. Met zijn Afro-Caribische roots en een opleiding in New York en Los Angeles ontwikkelde Dawkins zich in een tijd waarin kunst, muziek, mode, popcultuur en alle sociale klassen, jong en oud, elkaar ontmoetten en beïnvloedden en zo zijn multidisciplinaire artistieke praktijk vormden.

Al sinds de jaren negentig is Femi Dawkins een pionier in de Amsterdamse kunstwereld. Hij bouwde onder meer aan draagvlak voor narratieven en vertelvormen die toen in de periferie en underground werden geplaatst. Hij behoorde tot de voorhoede die de weg vrijmaakte voor de erkenning en omarming van de genres Urban Arts en Spoken Word in de Nederlandse podiumkunsten. 

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Femi Dawkins’ tweeëndertig jaar durende artistieke onderzoek en is zijn eerste solotentoonstelling in Amsterdam. 

In 2022 ontving Femi Dawkins de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, Lisson Gallery Scholarship, Almacantar Prize Award, alsook Stichting Niemeijer Fonds (2021), Prins Bernhard Fonds (2020), en Ford Fellowship (1991). Hij behaalde onlangs zijn MFA Fine Art (Cum laude) aan Goldsmiths, University of London. 

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Stichting Amsterdam Art & Ellae Foundation en is speciaal ontwikkeld voor Amsterdam Art Week. 

Programma:

Woensdag 31 mei (Beperkte plekken beschikbaar)
17.00 – 18.30 Opening bij Capital C, met een korte inleiding van Femi over zijn werk en welkomstwoord door de directeur van Amsterdam Art Week, Martina Halsema. 

20.00 – 22.00 Aftrap gesprekken en borrel Amsterdam Art Week & Amsterdam Museum in Pakhuis de Zwijger. Femi zal in dit programma de avond afsluiten met een artist statement over de toekomst van de kunstsector in Amsterdam. Lees hier verder.

Donderdag 1 juni
15.30 – 16.15
 Artist talk Femi Dawkins in Capital C. Dit is een evenement gewijd aan de tentoonstelling en Femi, open voor het publiek, met een inleiding en een rondleiding door de tentoonstelling. (Ook online te volgen). Lees hier verder.

Vrijdag 2 juni 
De tentoonstelling is overdag tot 19:00 te bezoeken ivm met een besloten avond programma.

Zaterdag 3 juni & zondag 4 juni 
De tentoonstelling is van 08:00—20:00 te bezoeken.

Locatie: Amsterdam Art Gallery | Capital C
Adres: Weesperplein 4B, 1018 XA Amsterdam
Openingstijden: 08:00—20:00
Toegang: Gratis