Foto Tarz Fessi school & Tarz Fessi archief stuk van Saida Bennoude Azzabi

Ellae x Wereldmuseum R'dam. Art She Crafted Vol.1 Saida Bennoude Azzabi

Tentoonstelling: Geen Woorden Maar Draden, Wereldmuseum Rotterdam, 08/06/23 – 22/10/23.

'Geen woorden maar draden' is een tentoonstelling die de buitengewone diversiteit aan borduurwerken van over de hele wereld belicht. Deze kunstvorm wordt gepresenteerd als een vorm van decoratie, culturele expressie, documentatie van verhalen, uiting van groepsidentiteit, mode en individuele identiteit. Het Wereldmuseum Rotterdam presenteert meer dan 200 prachtige borduurwerken, waarvan velen afkomstig zijn uit hun eigen collectie. Deze werken vormen niet alleen een visueel spektakel, maar onthullen ook verborgen verhalen.

Met de bijzondere bijdrage ‘Art She Crafted’, werpt Ellae haar licht op het archief van de meester-borduurster en kunstenaar Saida Bennoude Azzabi. Zij is een meester in de Tarz-Fessi borduurtechniek, die diep geworteld is in het traditionele Marokkaanse textielerfgoed. Haar werk is doordrenkt van spirituele betekenis en artistieke expressie, en ze zet zich in voor het behoud en de voortzetting van deze eeuwenoude traditie.

Foto embroidery – Gezien worden op eigen voorwaarde 
Vanwege spirituele redenen kiest Saida Bennoude Azzabi voor anonimiteit als agency. Zij zet foto embroidery in als techniek om zichzelf in foto’s te anonimiseren. Voor de tentoonstelling heeft zij een jeugdportret op linnen afgedrukt en direct op de afbeelding geborduurd. Met draden en pixels verkent ze manieren om haar kunst via een nieuw medium, zoals fotografie, te combineren met Tarz-Fessi.

Met ‘Art She Crafted’ vieren we makerschap en kunst, en daarmee ook het erfgoed en de maker, die lange tijd ongezien en ondergewaardeerd zijn gebleven. Makers uit de eerste generatie diaspora dragen een schat aan tradities, kennis en kunstvormen met zich mee. Saida Bennoude Azzabi is een maker en kunstenaar die in 60 jaar tijd een groot privéarchief heeft opgebouwd. Haar Tarz-Fessi archief heeft inmiddels belangrijke historische waarde.

Saida Bennoude Azzabi verkoopt haar werk niet, maar bouwt haar archief op voor haar familie en deelt haar werk voor het eerst met een breed publiek in het Wereldmuseum. 

Tentoontellingsperiode: 08 Juni 2023 – 22 Oktober 2023
Locatie: Wereldmuseum Rotterdam 

Lees hier verder